Feng Shui – arta de a trai in armonie

Feng Shui – Arta de a trai in armonie!

Feng Shui a dobandit o larga popularitate in toata lumea. Provenind din China si avand o vechime milenara, el influenteaza tot mai mult arhitectura, constructiile si viata noastra casnica. S-au scris si s-au spus multe despre acest subiect. La urma urmei, ce-i cu toate aceste recomandari de a evita unghiurile ascutite, de a plasa obiecte metalice in locuinta in vederea echilibrarii energetice, precum si altele la fel de ciudate? Feng Shui este un corpus de cunostinte care a prins contur si s-a dezvoltat pe parcursul a mii de ani. La inceput, era un domeniu rezervat numai meteorologilor de la curtea imperiala chineza. Acestia erau initiati in medicina, geomantie, astrologie si alte stiinte oculte, pastrand cu strictete secretul asupra cunostintelor pe care le posedau. Foarte putin ajungea la urechile oamenilor obisnuiti. Multi auzisera despre Feng Shui, dar cunostintele lor erau, ca sa spunem asa, „dupa ureche”. In cele din urma, aceste cunostinte au intrat in posesia catorva familii de incredere din afara palatului imperial. Acesti primi maestri Feng Shui si-au folosit arta pentru a-i ajuta pe oameni sa-si imbunatateasca viata. Cunostintele erau transmise din tata in fiu pentru a proteja renumele si pozitia familiei.

Feng Shui - Arta de a trai in armonie

Geomantii chinezi au o serie de convingeri foarte sofisticate provenind din animism, taoism si confucianism. Invataturile Feng Shui spun ca pamantul are rauri de energie foarte asemanatoare meridianelor de acupunctura ale corpului omenesc. Feng Shui tine seama si de pozitia constelatiilor, inclusiv din anumite stele din nord ce nu pot fi vazute caci nu par a corespunde vreunei constelatii din zilele noastre. In ultimii doua mii de ani, aceasta traditie s-a perpetuat, astfel incat, cu fiecare noua generatie, cunostintele despre Feng Shui au devenit tot mai accesibile, pana cand o versiune simplificata a Feng Shui s-a dezvoltat astazi in Occident.

Ceea ce a ajuns sa fie cunoscut drept Feng Shui in Occident este, de fapt, o versiune vulgarizata a acestei traditii. Feng Shui nu se intemeiaza pe religie, misticism sau superstitie, ci seamana mai degraba cu stiinta matematica. La baza acestui sistem se afla patru aspecte primordiale: constructie, mediu, oameni si timp. Majoritatea autorilor si practicienilor moderni utilizeaza doar primele doua aspecte, lasand deoparte calculele (mai importante, dar mai complicate) ce tin de oameni si de timp. Dupa cum Pamantul se misca si se schimba continuu, asa se intampla si cu energiile. Stiinta moderna a demonstrat ca undele geomagnetice sunt in curgere continua. Calculele Feng Shui dau rezultate variabile in functie de constructii, oameni, timp si mediu. Nu exista loc fix pentru bani, dragoste sau studiu. Desi energia (chi) pentru aceste obiective exista, ele se gasesc in locuri care difera in functie de cladire. Iata de ce este nevoie de un practician calificat pentru a descoperi aceste locuri. S-a vorbit mult despre „remediile” Feng Shui, dar traditia autentica nu recomanda – asa cum se intampla azi – flaute, oglinzi, farmece, incantatii sau alte solutii oculte.

Daca se doreste echilibrarea energetica a unui loc, practicianul va folosi mai degraba cele cinci elemente primordiale: lemnul, focul, pamantul, metalul si apa. Aceste elemente pot lua forma unui vas de alama sau a unui acvariu, dar remedii efective sunt doar elementele propriu zise. S-a scris mult despre folosirea oglinzilor ca remediu in Feng Shui. In Evul Mediu, oglinzile erau facute din alama poleita, fiind folosite ca un remediu ce tine de elementul „metal”. Oglinzile din zilele noastre nu contin destul metal pentru a avea o astfel de vocatie. Cand sunt intrebati unde sa fie plasata oglinda, adevaratii practicieni raspund: „In baie, acolo unde este mai mare nevoie de ea”. Desi o oglinda poate fi folosita din punct de vedere arhitectural pentru a ascunde un stalp de sustinere sau pentru a face o camera sa para mai incapatoare, ea nu este un remediu Feng Shui. Scopul remediilor este acela de a recompune echilibrul natural al energiei vitale (chi) intr o cladire. Remediile Feng Shui sunt bazate exclusiv pe elemente si nu pe obiecte. In privinta evitarii unghiurilor ascutite, ca si in artele plastice, muchiile rotunjite sunt mult mai frumoase si mai placute decat unghiurile ascutite. Aceasta tine de ceea ce putem numi Feng Shui al mediului inconjurator. El se poate rezuma uneori la a face ca o incapere sa nu fie prea luminoasa sau prea intunecoasa. Din nou, se doreste crearea unui mediu inconjurator echilibrat. Aprinderea unei sobe pentru a incalzi o locuinta poate fi considerata o forma de Feng Shui al mediului inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *