Lucrari de arta si intelepti ai casei
Fuk, Luk si Sau, intelepti ai bogatiei, rangului inalt si longevitatii, pot fi gasiti in sufrageriile si camerele de zi ale celor mai multe camine chinezesti din intreaga lume. Acestia sunt inteleptii cei mai importanti si cei mai populari – dintre inteleptii simbolici ai panteonului chinezesc. Chinezii cred cu desavarsire ca, doar adapostindu-le statuetele in casele lor, este de-ajuns ca acestea sa le aduca noroc in domeniul care sta in puterea acestor intelepti Feng Shui.
Fuk, inteleptul bogatiei si al fericirii, este mai inalt cu un cap decat ceilalti doi. Statueta lui este adesea pusa la mijloc. Luk, inteleptul rangului inalt a afluentei de bani, tine sceptrul puterii si autoritatii. Sau, inteleptul longevitatii, are crestetul capului boltit si poarta intr-o mana un baston, iar in cealalta o piersica. Uneori este insotit de un cerb, care este un alt simbol al longevitatii.
Fuk, Luk si Sau reprezinta trei dintre cele mai importante aspecte ale norocului. Ei sunt intotdeauna expusi impreuna si prezenta lor asigura o buna sanatate, prosperitate, belsug de hrana, urmasi pe linie barbateasca cu noroc de reusita in viata. Din nicio casa de chinezi cu cap si cu judecata nu lipsesc acesti trei intelepti; ei se gasesc intr-o mare varietate de forme si marimi. Familiile cu dare de mana isi fac adesea la comanda figurine supradimensionate, frumos realizate, pe care le expun in sali destinate anume sa le adaposteasca. Familiile clasei mijlocii le au sub forma unor figurine din ceramica, frumos pictate in culori stralucitoare, sau facute din materiale pretioase precum aurul, smaltul sau fildesul. Indiferent, insa, unde sunt expuse statuetele, Fuk, Luk Sau stau intotdeauna la loc de cinste, pe o masuta mai inalta decat toate celelalte din incapere.
Si leii gardieni sau Cainii Fu sunt extrem de populari la chinezi, care ii folosesc ca simbol al protectiei. De obicei, leii pazitori sunt asezati cate doi, sus pe stalpii portii sau pe sol, de-o parte de alta a intrarii principale. Se crede ca acesti lei de piatra protejeaza casa de influente daunatoare de oameni care ar urmari sa le faca rau locuitorilor din casa. Lei de piatra se intalnesc la toate intrarile in salile principale din Orasul Interzis, de la Beijing, si mai pot fi vazuti si in fata templelor taoiste din China. Unii oameni folosesc o pasare fioroasa — in loc de lei — ca sa le pazeasca intrarea in casa.
In budism, leul este considerat un animal sacru — leii sunt adesea vazuti si in fata templelor taoiste. Se crede ca „dansul leului”, insotit de o muzica zgomotoasa, goneste duhurile rele si ghinionul, dar atrage, in schimb, norocul.