Utilizarea simbolurilor si numerelor in Feng Shui

Utilizarea simbolurilor si numerelor in Feng Shui

    Simbolismul este o parte esentiala a Feng Shui-ului. In limbajul anticilor, multe erau comunicate prin si ascunse in simboluri. Feng Shui incorporeaza aprecierea vitala a semnelor si reprezentarilor favorabile, iar acestea includ de la flori, fructe si pomi pana la pasari si animale. Se poate scrie o enciclopedie intreaga pentru a cuprinde asa cum trebuie toate semnificatiile tuturor simbolurilor.
    De asemenea, chinezii au un intreg panteon de zeitati care sunt modele de perfectiune privind virtutile si aspiratiile ce simbolizeaza viata buna. Exista Zei ai Bogatiei si Longevitatii, si mai sunt zeitati care protejeaza si apara. Din lumea animala vin caprioara si cocorul, care simbolizeaza longevitatea; elefantul, care inseamna putere si noroc; tigrul si leii, care protejeaza si apara.
    Exista animale celeste despre care se crede ca aduc noroc extrem, creaturi a caror existenta este mitica si legendara. In Feng Shui, simbolismul dragonului si pasarii pheonix se considera a fi prezent cand exista forme de relief inaltate in mediul apropiat. Acestea, impreuna cu tigrul si broasca testoasa, sunt intotdeauna asociate cu dealurile si muntii inconjuratori. Astfel, trei piscuri ce pot fi vazute din locuinta sunt considerate exceptional de norocoase pentru fiul cel mai mare al familiei. Cine stie daca dragonii si pasarile pheonix exista cu adevarat? In ceea ce-i priveste pe chinezi, daca exista ori ba nu reprezinta o chestiune de importanfa vitala. Semnificativ este ca prezenfa lor simbolica, manifestata in dealuri si munti, va aduce noroc favorabil.
    Prezenta simbolica a obiectelor favorabile – flori si animale – poate fi sub forma imaginilor lor, fie pictate si atarnate pe perete, fie modelate in lucrari de arta ceramica. Din acest motiv aproape toate obiectele de arta care vin din China infatiseaza flori, animale sau zeitati purtatoare de noroc, sau arata legendele care demonstreaza vreun aspect al norocului. In special legendele celor opt nemuritori sunt subiecte favorite, intrucat nemurirea si viata indelungata sunt doua aspiratii neintrerupte preferate ale chinezilor.
    In ceea ce priveste simbolismul, cele mai populare doua aspiratii gasite intr-o locuinta chineza sunt bogatia si longevitatea. Deci, cei trei Zei Stelari, Fuk Luk Sau (zeii bogatiei, sanatatii si longevitatii), sunt mereu prezenti. Se crede ca acesti trei zei (rareori venerati, dar intotdeauna expusi) aduc foarte mult noroc excelent, care include si prosperitate, si viata lunga. Pot fi cumparati de la orice supermarket, dar va rog sa notati ca sunt entitati simbolice, nu zei sau zeitati la care sa te inchini.
    Zeul Longevitatii – Sau – este aproape intotdeauna infatisat cu celelalte doua simboluri ale longevitatii — caprioara si piersica. Uneori este inclus si pinul, un alt simbol al longevitatii, daca scena apartine unei picturi chinezesti pe pergament.

Numerele si semnitiicatiile lor in Fen Shui

    Simbolismul numerelor aduce dimensiuni suplimentare practicii Feng Shui. Chinezii sunt atenti in mod deosebit atunci cand este vorba de numerele importante care le conduc afacerea si viata profesionala. Intotdeauna sunt gata sa faca orice pentru ca numerele lor de telefon si fax sa se termine intr-unul dintre numerele norocoase 8 sau 9.
– Numarul 8 este considerat extrem de favorabil. Pentru cei din Canton, acest lucru se datoreaza sunetului fonetic al numarului, care e asemanator cresterii averii. Dar, chiar si potrivit numerologiei Lo Shu a Feng Shui-ului, 8 este un numar prosper, care se refera la bunastare pe mai departe in viitor. Din 2004 pana in 2023, 8 va fi de doua ori mai favorabil, pentru ca aceasta este perioada lui 8.
– Numarul 9 este un alt numar norocos, iar unii spun ca acesta reprezinta un numar chiar mai bun decat 8, deoarece 9 simbolizeaza plenitudinea cerului si pamantului. Este singurul numar cu particularitatea ca suma cifrelor fiecarui produs al sau (rezultat din inmultirea sa cu alte numere) va fi intotdeauna tot 9, de ex.: 9 ori 3 este egal cu 27, iar 2 plus 7 este 9. Faceti asta cu produsul rezultat din inmultirea lui 9 cu orice numar… Astfel, este un numar care nu poate fi corupt.
– Combinatiile numerelor 7, 8 si 9 in orice configurate sunt la mare pret. Negustorii chinezi cu amanuntul adora sa stabileasca preful marfurilor lor in cifre care sa se termine in 8, ca in 388$ sau 28,88$ sau 3.988$. Ei cred ca acest lucru aduce noroc atat cumparatorului, cat si vanzatorului.
– In acelasi timp, numarul 4 este considerat a fi nefavorabil. Orice se termina in aceasta cifra atrage dupa sine moarte, pierderi si probleme. Astfel, etajul 14 dintr-o cladire cu mai multe etaje poarta conotatii de ghinion, ce sunt chiar mai grave decat occidentalul 13 (care, in paranteza fie spus, este socotit favorabil de chinezi).
– De obicei, casele cu adrese cuprinzand inspaimantatorul 4 nu pot fi vandute, in timp ce apartamentele de la etajul 4 sunt enorm de nepopulare. Spunand aceasta, este interesant de notat ca 44 si 48 sunt considerate ca fiind extrem de favorabile. Aceasta, deoarece suma celor doi de 4 este minunatul 8, iar 48 semnifica foarte mult din acel numar favorabil 8! (…logica chineza nu e usor de urmarit!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *